Energielabel uitleg
Energielabel uitgelegd
Je krijgt het energielabel van de energieadviseur die de kenmerken van jouw woning heeft opgenomen. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. In het energielabel staat nog veel meer informatie die je goed kunt gebruiken om je woning te verbeteren.
Beng2
Primair fossiel energieverbruik richt zich specifiek op de hoeveelheid fossiele energie die nodig is om aan de totale energievraag van een gebouw te voldoen. Hier is een gedetailleerde uitleg van wat BENG 2 precies inhoudt en hoe het wordt bepaald:
1. Omschrijving:
BENG 2 meet de hoeveelheid primaire fossiele energie (zoals aardgas, olie, steenkool) die nodig is voor de totale energievoorziening van het gebouw. Dit omvat energie voor verwarming, koeling, ventilatie, warm water en elektriciteit voor huishoudelijk gebruik.
2. Eenheid:
De eenheid van BENG 2 is kWh per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).
3. Berekening:
De berekening van het primair fossiel energieverbruik houdt rekening met de efficiëntie van de gebruikte installaties en systemen (zoals ketels, warmtepompen, ventilatiesystemen).
– Er wordt gekeken naar de bron van de energie en hoe deze wordt opgewekt en getransporteerd.
– Er wordt onderscheid gemaakt tussen fossiele en hernieuwbare energiebronnen. Hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en biomassa, worden in de berekening apart meegenomen en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
4. Doelstellingen:
– Het doel van BENG 2 is om het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren en daarmee de CO₂-uitstoot te verlagen.
– Dit stimuleert de toepassing van duurzame energieoplossingen en verhoogt de energie-efficiëntie van gebouwen.
5. Voorbeelden van maatregelen:
– Installatie van hoogrendementsketels of warmtepompen die minder fossiele energie verbruiken.
– Gebruik van zonnepanelen of zonneboilers om een deel van de energiebehoefte te dekken met hernieuwbare energie.
– Verbetering van de gebouwisolatie en luchtdichtheid om energieverliezen te minimaliseren.
Samengevat meet BENG 2 de hoeveelheid fossiele energie die nodig is om aan de energievraag van een gebouw te voldoen en stimuleert het de reductie hiervan door efficiënte systemen en duurzame energieoplossingen te bevorderen.
Het bewonersgedrag is van grote invloed op het werkelijke energiegebruik van een woning. Om die reden wordt voor de bepaling van het energieprestatierapport gerekend met gebouw gebonden maatregelen en standaard omstandigheden.
Variabel gebouw gebonden energiegebruik door bewoners, zoals voor huishoudelijke apparatuur, computers e.d., blijft buiten beschouwing. Hierdoor zijn woningen beter onderling vergelijkbaar op hun energetische prestaties.
Voor de energieprestatieberekening van woningen en woongebouwen wordt voor de standaardomstandigheden gerekend met vast aan te houden rekenwaarden.
Het betreft de volgende aspecten:
- Standaard klimaatgegevens volgens NEN 5060;
- Setpointtemperatuur voor verwarming (20 °C);
- Gereduceerde setpointtemperatuur voor verwarming (tussen ca. 17-19 °C);
- Setpointtemperatuur voor koeling;
- Vaststaand aantal bewoners;
- Ventilatie conform NTA 8800/NEN 8088-1;
- Interne warmteproductie per woning;
- Netto-warmtebehoefte voor warmtapwater;
- Standaard branduren voor verlichting.
Voorbeeld energielabel
Bovenaan het energielabel vind je de labelletter van jouw woning. Bij het berekenen hiervan kijkt de energieadviseur naar de energieprestatie van jouw woning. Op de voorpagina van het energielabel vind je een korte samenvatting bij de verschillende onderdelen die bepalen hoe energiezuinig jouw woning is.
Je kunt hieronder een voorbeeld van een energielabel bekijken.